FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Zimní sezóna v Ukrajinských Karpatech

22.6.2015 | Aleš Kučera

I tento rok jsme mohli díky přispění malého grantu Visegradského mezinárodního fondu monitorovat lavinovou situaci na Ukrajině a pravidelně vydávat lavinový bulletin. Tato zimní sezona byla bohatá na sněhové srážky, na hřebenech Černohorského masívu se první sníh objevil 21.11.2014 a sezóna byla ukončena vydáním poslední lavinové výstrahy 7.5.2015.

Zimní sezóna v Ukrajinských Karpatech

Za zimní sezónu jsme vydali celkem 30 lavinových výstrah, od března 2015 jsme monitoring mohli díky získanému grantu rozšířit i terénní sledování. Počátkem dubna intenzivní sněžení přineslo velké lavinové nebezpečí, na 4. stupni z 5dílné mezinárodní stupnici na pohoří Černá hora a Boržava.

Bohužel březen přinesl i nejtragičtější den této zimní sezóny, kdy se 2.3.2015 při přechodu pohoří Svidovec, nejvyšších partií v okolí vrcholu Bliznica (1 881 m) za velmi nepříznivého počasí (35 cm nového sněhu, vítr 60 km/h, v nárazech až 80 km/h, viditelnost 5 m) ztratila skupina šesti českých turistů.

Zimní sezóna v Ukrajinských Karpatech

Skupina postupovala od chaty Perelisok k lyžařskému areálu Dragobrat. V "bílé tmě" skupina šla podle nekvalitní GPS mapy, v mlze došlo k rozdělení skupiny, kdy vždy první ze skupiny, nezávisle na sobě, spadl z převisu do lavinového kotle.

Jeden z účastníků strhl lavinu, svým zraněním na místě podlehl, druhému se podařilo se štěstím zachránit a zbylá pětice přečkala noc na hřebeni. Více o průběhu záchranné akce a lavinových výstrahách.

V průběhu grantu se podařilo navázat spolupráci s nevládními a neformálními skupinami lyžařských a snowboardových komunit, které měly o lavinová školení, kurzy záchrany obrovský zájem.

Zimní sezóna v Ukrajinských Karpatech

Ve spolupráci s Horskou službou Krkonoše přijela skupina horských vůdců a dobrovolných záchranářů na školení HS ČR do Krkonoš, ve dnech 3. až 6.dubna vedli kolegové ze Strediska lavinové prevencie v L. Hrádku a GOPR Bieszczady školení pro meteorology z sněholavinové stanice, freeride komunitu, horské vůdce a dobrovolné záchranáře v lyžařském areálu Pylypec na pohoří Boržava.

Zájem byl tak veliký, že byl pobyt našich instruktorů o den prodloužen a se zásadami záchranných akcí seznámeni další účastníci (více na www.turkula.pl). Počátkem května se uskutečnila monitorovací cesta na sněholavinovou stanici Požeževska v Černohoře, bohužel za malého zájmu státních záchranářů, kteří účast odřekli.

Bohužel malý grant Visegradského mezinárodního fondu "Monitoring the avalanche situation in The Ukrainian Carpathians - avalanche bulletin " ukázal i aktuální problém Ukrajiny - rozklad státní horské služby, výměna záchranářů, byť z dob bývalého SSSR za nekompetentní a zkorumpované úředníky s nulovým zájmem o problematiku (kteří často i znemožňují se účastnit záchranářům na našich školeních).

Zimní sezóna v Ukrajinských Karpatech Zimní sezóna v Ukrajinských Karpatech

Velmi pozitivní však je spolupráce s lyžařskými komunitami, které naše lavinové výstrahy šířily prostřednictvím sociálních sítí, zasílaly z výprav aktuální monitoring a fotografie, a především účastní se našich kurzů v rámci projektu IVF a získané zkušenosti předávají dále mezi své kamarády a účastníky výprav. Dobrovolníci z freeride komunity velmi aktivně pomáhali i při pátracích akcích po ztraceném českém turistovi a prokazovali větší znalost terénu než ukrajinští záchranáři.

Ve středu 10.6.2015 byl malý grant IVF ukončen tiskovou konferencí v press klubu ve Lvově, Milan Lizuch z HZS Slovensko, který konferenci vedl, shrnul spolupráci s ukrajinskou stranou takto: "Účastníci tlačovej konferencie sa zhodli na zlepšujúcej sa spolupráci horských záchranárov a lavínových špecialistov z lavínových staníc na Plaji a Požeževskej. Záchranári tiež ocenili spoluprácu s komunitami skialpinistov a freeriderov, ktorí sa tiež zúčasťnovali na nami organizovaných školeniach v Peci pod Snežkou v Česku a na Gembe pri lyžiarskom stredisku Pylypets na Ukrajine. Svoje poznatky tieto komunity veľmi aktívne šíria pomocou sociálnych sietí. Ukrajinskí horskí záchranári vysoko oceňovali aj ich aktívnu účasť na záchrannej akcii na Bliznici." Více o tiskové konferenci na www.snowski.sk.

Na fotografiích jsou uvedeny záběry z velmi úspěšného školení freeride lyžařů, meteorologů a horských vůdců na Pylypcu, foto Karolina Kiwior.

Více

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.