FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Karpaty v dírách a beznaději aneb pokus o údržbu turistického značení

1.9.2014 | Aleš Kučera

Situace na Ukrajině již více než půl roku není vůbec růžová, boje na východě země přitvrzují, každým týdnem větší energetické problémy země ženou Ukrajinu stále více do kolen, přešlapování a nejednotnost Evropy stále více nahrává ruskému medvědovi…

Obnova značení na poloninu Krásna

I přes mediální obraz země, kde se válka stala denním obrazem zpravodajství, je v ukrajinských Karpatech klid a bezpečno. Turisté z Evropy se vydali, zpracováni obrazem země ve válce, však jinam než za hranice EU na Zakarpatí, a potkali jsme jich opravdu minimum.

O to větší je vděčnost místních lidí (znechucených zpravodajstvím, kde nikdo neví jakým zprávám vlastně věřit a kdo proti komu vlastně válčí), kteří se ocitli na periferii zájmů v Kyjevě, denně se potýkajích s tisíci děr na silnicích, které se přestaly opravovat a kdy se zastavily jakékoli investice do veřejných projektů.

Obnova značení na poloninu Krásna

Uprostřed léta jsme se vydali podívat se do země, kde se začíná život pomalu vracet zpět (díky nedostatku státních prostředků a bezvládí v regionech). Poslední návštěvu jsme popsali v reportáži z ledna v článku "Karpaty v blátě a mlze".

V sobotu 2. srpna jsme s kamarády z Liptova, Ostravy a Čech za podpory přátel ze Sobranců překročili poloprázdnou hranici ve Vyšném Německém a pokračovali navštívit Usť Čornou. Padesátikilometrový úsek silnice z Teresvy do Usť Čorné jsme jeli našim terénním AREM přes hodinu a půl, některé jámy na této silnici 2. třídy byly na hranici sjízdnosti našeho vozu.

Obnova značení na poloninu Krásna

Od přátel z naší horské služby Krkonoše jsme předali drobné dary (neboť po několikeré výměně vedení za poslední rok přestala fungovat tamní horská služba zcela), provedli kontrolu a údržbu našeho skútra Buran a dalšího vybavení potřebného k ojedinělým záchranným akcím v nejodlehlejší služebně HS v Karpatech.

Další dny jsme se vydali obnovit drobná poškození na rozcestnících a vyměnit tabulky na Svidovci, na tyčovém značení pod vrcholem Klimové, kde se v mlze často ztrácí turisté, jsme zkušebně instalovali reflexní folie 3M.

V malé skupince jsme opravili nejstarší úseky značených tras z roku 2008 na polonině Krásna a pod sedlem Okula. Bohužel na Ukrajině není vhodná doba ani pro aktivity neziskových organizací a rozvojové projekty a vyčkává se, alespoň minimální údržbu značení jsme provedli za vlastní prostředky a ve svém volnu za pomoci několika málo přátel v Čechách a na Slovensku.

Polonina Svidovec a masivní těžba…

Mnohé postřehy - ať už strašný stav silnic 2. a 3. třídy, po kterých stěží projede cestovní auto, na poloninách skrývající se branci (kteří odmítli nastoupit do armády a válčit na východě), absence jakékoli policie (většina členů byla převelena na východ aby nahradili své zběhlé kolegy k separatistům), drancování lesů, kdy na horských hřeben o půlnoci burácí těžké gruzavíky s kradeným dřevem, až po minimum turistů, které jsme potkali - většinou šlo Ukrajince v malých skupinkách putujících z Koločavy do Jasini… Jen skupinka namyšlených Čechů na čtyřkolkách vyrušila naše rozjímání, když jsme leželi na konci hlubokého údolí Turbatu pod autem a opravovali utrženou nádrž…

Opravili jsme žlutou značku z doliny Mokranky na poloninu Krásna, vyměnili směrovky v centru Usť Čorné, u Lesoruba a na Trojasce. Kolega, lavinový specialista, zhodnotil letní aspekty lavinových svahů pod Trojaskou, ale hlavně díky daru našeho kamaráda z HS ČR Krkonoše jsme podpořili místního náčelníka HS, odvolaného za lednovou účast (v rozporu s právě vydanými Janukovičovými dekrety omezující právo shromažďování ap.) na našich lednových lavinových kurzech na Perelisku.

Polonina Svidovec

Na závěr cesty nám dodala na půdě slovenského konzulátu v Užhorodě podporu slovenská konzulka a poděkovala za naši neúnavnou práci, cesta přes poloprázdnou hranici v Užhorodě / Vyšném Nemeckém byla příjemná a plynulá.

Obnovu značení a instalaci reflexních pásků 3M na tyčové značení jsme provedli díky podpoře přátel - Igora Hořeního, Karla Markvarta, Adolfa Klepše, Aleše Zenkla a díky profesionálnímu servisu Pavla a Petra Balasičových z autodílny PB Balasič, kteří nám udržují naše ARO240.

Usť Čorná, Zakarpatská oblast Ukrajiny

O lednové cestě na Ukrajinu a lavinovém školení. I v sezoně 2014/2015, pokud nám to situace dovolí, bychom chtěli dále pokračovat v projektu lavinová prevence a podporovat neziskové organizace a sportovní sdružení zaměřené na skialpinismus, zimní turistiku.

Další články:

+ Karpaty v blátě a mlze
+ Kam vede červená? aneb budovali jsme turistické značení v ukrajinských Karpatech
+ Snaha o udržení značených tras v Gorganech
+ Gorgany - stav turistických tras do nitra hor
+ Zelená trasa Krásna - Tempa (12 km)
+ Budování turistické značení na Zakarpatí v roce 2008, polonina Krásna
+ Budování turistické značení na Zakarpatí v roce 2008, červená značka z Koločavy na Nehrovec
+ Turistické značení na polonině Svidovec

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.