FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Zimní sezóna na Ukrajině trvala 163 dní

22.5.2017 | Aleš Kučera, foto autor, V. Fitsak, S. Popovich

Díky podpoře malého grantu Mezinárodního Visegrádského fondu (IVF) jsme i tuto zimní sezónu mohli monitorovat lavinovou situaci na Ukrajině a pravidelné zpracovávat lavinové výstrahy na základě údajů ukrajinských kolegů - dobrovolných záchranářů na stanici Pop Ivan a sledování na meteostanicích Ukrajinské hydro-meteo služby orientační informace o stavu sněhu v pohořích Černohora a Boržava.

Zimní sezóna 2016 / 2017

Tuto zimní sezónu 2016/2017 byl projekt IVF zaměřen na spolupráci s nevládními komunitami, aktivními lyžaři a skialpinisty, kteří se s nebezpečím lavin setkávají v odlehlých ukrajinských horách nejčastěji a záchrana v lavině v opuštěných horách, s dostupností záchrany místní horské služby v řádech desítek hodin, je pro ně prioritou.

Novou služebnou dobrovolné horské služby - Černohorské horské pátrací a záchranné služebny (Černohorskij horskij pošukovo-rjatuvalnyj post) je bývalá observatoř z meziválečného období, která je od 2. světové války opuštěná, na vrcholu Pop Ivan na hřebeni Černohorského masivu ve výšce 2 021 m, Zde zřídili dobrovolní záchranáři služebnu a bivak pro nouzové přespání.

Zimní sezóna 2016 / 2017

Tito dobrovolní záchranáři sloužili celou zimní sezónu ve skromných podmínkách v týdenních turnusech na tomto odlehlém místě Karpat, vzdáleném 1,5 dne pochodu od nejbližší osady, a díky projektu IVF se zúčastnili 2x profesionálního školení českých polských a slovenských záchranářů ze Strediska lavinové prevence v L. Hrádku.

Kurzy záchranných akcí v rámci IVF

Pro velký zájem mezi ukrajinskými lyžařskými komunitami v loňské sezóně proběhl druhý kurz lavinové prevence v lyžařském areálu Dragobrat v pohoří Svidovec v březnu 2017. Okolí lyžařského areálu Dragobrat je vyhledávané freeride komunitami z celé Ukrajiny a EU, lokalita je známá velkým množstvím lavinových katastrů, kde se milovníci lyžování ve volném terénu pohybují a hrozí jim potenciální nebezpečí.

Ve dnech 13. a 14. března 2017 jsme připravili v rámci projektu IVF na Dragobratě pro ukrajinské záchranáře a instruktory kurzy, zaměřené na ošetření zranění a na zásady 1. pomoci, které nejsou na Ukrajině zdaleka tak dobře u veřejnosti známy jako u nás. Další částí byl praktický výcvik hledání zasypaných osob v lavině, s důrazem na práci s lavinovými vyhledávači, sondováním lavinového svahu a organizaci záchranné akce, kterou předvedli záchranáři z Horské služby ČR, oblast Krkonoše.

Zimní sezóna 2016 / 2017

Pro tři desítky ukrajinských záchranářů byl připraven nácvik stabilizace zraněného na sjezdovce a svoz na svozných záchranných prostředcích - na akiji (aluminiových saních) a kanadských saních. Ukrajinští záchranáři trénovali přípravu transportu zraněného ve vakuové matraci, kterou přivezli záchranáři z HS ČR Krkonoše a předvedli práci se svoznými záchrannými prostředky. Pondělního školení se zúčastnili 3 skupiny státních ukrajinských záchranářů ze služeben Rachov, Jasiňa (Dragobrat) a Lazeščina.

Velký zájem a nadšení o zkušenosti českých záchranářů z HS ČR měli lyžařští instruktoři a dobrovolní záchranáři z Dragobratu, kterých na úterní kurz se dostavily dvě desítky. Polská dobrovolná záchranářka GOPR Bieszczady připravila pro záchranáře z černohorské služebny Pop Ivan stanovení sněhového profilu a zadávání údajů do celoevropské databáze EAWS do SnoProfiler - www.lawis.at/profiles.

Lavinová sezóna 2016/2017

Na základě našeho monitoringu sněhové a meteorologické situace jsme veřejně dostupné - lavinové výstrahy začali vydávat 19.11.2016, kdy v pohoří Svidovec a Černohora. V rámci malého grantu IVF jsme od 19.11.2016 do 7.5.2017 vydávali lavinové výstrahy formou lavinového bulletinu po dobu 163 dní (7 dní v listopadu bylo bez souvislé sněhové pokrývky). Lavinové výstrahy byly zveřejňovány na internetových stránkách zaměřených na lyžařské komunity a odbornou veřejnost na Ukrajině, Polsku, Slovensku a České republice.

Zimní sezóna 2016 / 2017

Především konec roku 2016 a první polovina ledna přinesla bohaté sněhové srážky v pohoří Černohora, Svidovec a Krásna a lavinové nebezpečí stouplo na 3. stupeň z 5dílné mezinárodní stupnice, tzn. značné lavinové nebezpečí. Počátkem ledna jsme monitorovali v Chustském a Rachovském rajóně spontánní laviny, které zasáhly místní komunikaci Chust - Koločava a silnici 1. třídy Rachov - Jasiňa. Koncem dubna, ve dnech 20. a 21.4.2017, připadlo v pohoří Černohora a Svidovec až 60 cm nového sněhu a po tři dny panoval 4. stupeň lavinového nebezpečí.

V průběhu zimní sezóny 2016/2017 (v závorce uveden počet dní za předchozí sezónu 2015/2016) panoval v ukrajinském pohoří Černohora, s nejvyšším vrcholem Hoverla 2021 m, 1. stupeň (z 5dílné mezinárodní stupnice) lavinového nebezpečí po dobu 7 dní (vloni 57 dní), 2. stupeň lavinového nebezpečí po 116 dni (90 dní), 3. stupeň - značné (zvýšené) lavinové nebezpečí bylo po 37 dní (19 dní) a koncem dubna nové přívaly sněhu po 3 dny zvýšily stupeň lavinového nebezpečí na 4. (vloni bez vysokého lavinového nebezpečí).

Zimní sezóna 2016 / 2017

Díky podpoře malého grantu IVF, zaměřeného na lavinovou prevenci na Ukrajině, jsme na monitoringu lavinové situace, vydávání lavinových výstrah spolupracovali prostřednictvím sociálních sítí s nevládními skupinami na Ukrajině. Oficiální instituce o odbornou spolupráci na grantech IVF nejeví zájem, mnohdy účast státním odborníkům podmiňují složitými překážkami byrokratického typu.

Tato zimní sezóna potvrdila správné směřování grantu se zaměřením na nevládní lyžařské sdružení, freeride komunity, skialpinisty, dobrovolné záchranáře a horské vůdce na Ukrajině. Jejich zájem o naše školení a kurzy, metodiku práce evropských horských služeb, zásady a tréninky záchrany v horách ukázal na vznik nové generace lyžařů a horských vůdců na Ukrajině.

Dlouhodobé působení specialistů z horských služeb států Visegrádské čtyřky buduje díky podpoře grantů IVF mezi aktivními návštěvníky hor, horskými vůdci, dobrovolnými záchranáři povědomí o zásadách bezpečného a zodpovědného pohybu v horách - v lavinovém terénu. Učí novou generaci turistů a lyžařů zásadám efektivní záchrany v horách a záchraně života kamarádů bez závislosti bez ohledu na akceschopnost státní horské služby na Ukrajině.

Další zajímavé odkazy

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.