FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Lavinový kurz pro ukrajinské horské vůdce a záchranáře

26.1.2016 | Aleš Kučera, foto Karolina Kiwior

Díky malému grantu Mezinárodního Visegradského Fondu "Avalanche prevention and monitoring the avalanche situayion in the Ukrainian Carpathians" se podařilo navázat na projekt lavinové prevence v Ukrajinských Karpatech v letech 2014 a 2015, i přes rozpad profesionální horské služby na Ukrajině v posledních dvou letech.

Lavinový kurz pro ukrajinské horské vůdce a záchranáře

Díky několikaleté práci a podpoře nevládních sportovních sdružení a lyžařských komunit se podařilo podchytit aktivní sportovce, horské vůdce a dobrovolné záchranáře, neboť oni jsou ti, kteří se se svými klienty a kolegy dostávají do lavinového terénu a jsou přímo ohroženi nebezpečím lavin.

Po úspěšném kurzu vedeného v rámci projektu IVF specialisty z HS ČR Krkonoše v lednu 2014, kdy Ukrajina zažívala těžké chvíle a docházelo k mocenským změnám i na postech horských záchranářů, právě nevládní organizace zaměřené na zimní turistiku a sport upnuly naději na spolupráci se záchranáři z Čech, Polska a Slovenska.

Díky grantu IVF bylo možné v následujícím roce proškolit na profesionálních kurzech HS ČR Krkonoše první horské vůdce ze sdruženi POHID z Ukrajiny.

Právě tito účastníci tento rok ve spolupráci s Karpatským turistickým spolkem připravili v rámci grantu IVF ve dnech 16. až 18. ledna 2016 v lyžařském a turistickém kempu Bilyj Slon, ve Verchovinské oblasti, školení pro ukrajinské zájemce http://life.ture.ua. Díky finanční podpoře grantu IVF kurz vedli specialisté a školitelé z polské horské služby GOPR Bieszczady.

Lavinový kurz pro ukrajinské horské vůdce a záchranáře

Zájem o profesionální kurz byl mezi ukrajinskými skialpinisty, freeridery, horskými vůdci, dobrovolnými záchranáři veliký -přihlásilo se přes 70 účastníků (někteří až z Kyjeva, Oděsy, Krymu). Bohužel technické a logistické možnosti našeho projektu umožnily připravit školení pro 35 účastníků (omezené možnosti ubytování, počet lektorů).

Třídenního kurzu lavinové prevence, na žádost ukrajinských organizátorů ještě rozšířeného o základy poskytnutí první pomoci v horách, se zúčastnili dobrovolní záchranáři z Černohorské dobrovolné horské služby, záchranáři z Krymu, dobrovolní záchranáři ze Lvovské oblasti, skialpinisté ze Lvova, horští vůdci z nevládní organizace Karpatské stezky, freeride komunita Adrenalina zona a další zájemci z řad neformálních lyžařských komunit. Důležitým výstupem předchozích projektů lavinové prevence na Ukrajině je skutečnost, že většina účastníků již při pohybu v horách používá lavinovou výbavu, standardní součást výzbroje skialpinistů v Evropě.

Odbornou část kurzů zajišťovali záchranáři GOPR Bieszczady - Karolina Kiwior, Grzegorz Mołczan, Dominik Jagieło a Magdalene Sudacką-Mołczan. V první části školení byli účastníci seznámeni s lavinovou problematikou, tvorbou lavin, meteo podmínkami a byli seznámeni s testy stability sněhu.

Lavinový kurz pro ukrajinské horské vůdce a záchranáře

Velký důraz byl kladen v druhé části na práci s lavinovými vyhledávači, hledání zasypaného při pomoci v lavině. Prakticky se účastníci při terénním tréninku seznámili se zásadami pohybu v lavinových katastrech. Opakovaně byli účastníci seznámeni s 5dílnou mezinárodní stupnicí lavinového nebezpečí, která je užívána celosvětové a v rámci malého grantu IVF se ji snažíme rozšířit i na Ukrajinu. Lavinové výstrahy v rámci grantu vydáváme ve spolupráci s Team Snow na www.karpaty.net.

Teoretické semináře byly zaměřeny na pravidla záchrany, svozu raněného, ošetřování v odlehlém horském terénu. Důraz byl věnován na udělení první pomoci, postup při hipotermii osob zasypaných lavinou. Poslední den byl věnován hodnocení sněhové pokrývky v terénu, na polonině Smotrec pod vrcholem Pop Ivan. Účastnici vykopali několik testů stability a určovali stabilitu sněhové pokrývky, resp. stanovili lokální stupeň lavinového nebezpečí. V druhé části se účastníci rozdělení do skupin věnovali nalezení zasypaného a vyzkoušeli si sondování a vykopání zasypaného kamaráda. Především kolegiální pomoc v neobydlených ukrajinských Karpatech je nutností a základem pohybu v zimních horách na Ukrajině. Na závěr kurzu účastníci formou soutěže museli nalézt lavinové sondy a udělit první pomoc zasypané pomoci na figuríně.

V rámci malého grantu IVF v následujícím týdnu se dva vybraní ukrajinští dobrovolní záchranáři účastní kurzu na HS ČR v Krkonoších a pokračuje na Stredisku lavinové prevencie v Liptovském Hrádku. Pro velký zájem mezi ukrajinskými lyžařskými komunitami proběhne ještě druhý kurz na polonině Boržava nebo na Dragobratu v pohoří Svidovec v březnu 2016.

Další linky k projektu IVF na Ukrajině:

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.